Jacob Kirkegaard / VIDNESBYRD / 23.08. – 01.11.20

Installationsbillede fra Jacob Kirkegaards soloudstilling VIDNESBYRD på Munkeruphus. Foto: Jacob Kirkegaard
Stillbillede Jacob Kirkegaards værk TESTIMONIUM, som vises på MUNKERUPHUS i efteråret 2020.
Installationsbillede fra Jacob Kirkegaards soloudstilling VIDNESBYRD på Munkeruphus. Foto: Jacob Kirkegaard
Installationsbillede fra Jacob Kirkegaards soloudstilling VIDNESBYRD på Munkeruphus. Foto: Jacob Kirkegaard
Jacob Kirkegaard optager lyden af processen i siv-rensningsanlæg, der filtrerer og omsætter kloakslam til gødning. Fotograf: Line Kjær
Jacob Kirkegaard på feltoptagelse på spildevandsanlæg i Gilleleje som research til nyt lydværk til udstillingen på Munkeruphus. Fotograf: Line Kjær
Udstillingsplakat til Jacob Kirkegaards soloudstilling VIDNESBYRD på Munkeruphus.

Udstilling

Titel VIDNESBYRD
Dato 23.08. – 01.11.20

Beskrivelse

Munkeruphus åbner opsigtvækkende udstilling med den internationalt anerkendte lydkunstner Jacob Kirkegaard, der i sine seneste værker skruer op for lyden af menneskets fremmedgjorte forhold til affald og døden.

Lørdag d. 22. august åbner Munkeruphus soloudstilling med lydkunstneren Jacob Kirkegaard, som er kendt verden over for sine æstetiske og sanselige lydværker, der har været udstillet på en lang række udenlandske museer og herhjemme er repræsenteret i samlingerne på Louisiana og ARoS. Ofte undersøger lydværkerne emner, som kan være udfordrende at tale om for mange mennesker. Bl.a. har kunstneren optaget lyden af forladte radioaktive rum og landskaber i Tjernobyl og Fukushima, smeltende indlands-is i Grønland samt grænsemure i Palæstina og Mexico.

Til udstillingen på Munkeruphus præsenteres en række nye værker af kunstneren, som handler om menneskets fremmedgjorte forhold til døden og alt det affald, vi som mennesker og civilisation producerer. Stærkt tabuiserede emner, men også et velkendt motiv i den vestlige kunsthistorie, der har frastødt og tiltrukket publikum igennem århundreder. I Jacob Kirkegaards udstilling VIDNESBRYD inviteres publikum helt tæt på emnet i abstrakte akustiske og visuelle billeder af steder, vi ellers ikke har adgang til eller ønsker at vide af.

Bl.a. præsenterer udstillingen for første gang i Danmark Jacob Kirkegaards store lyd- og videoinstallation Testimonium, der er baseret på optagelser af spildevand, affaldssortering og rensningsanlæg i henholdsvis Danmark og en af verdens største lossepladser; Dandora Dumpsite i Nairobi, Kenya. Steder kunstneren har besøgt med sine sensitive mikrofoner og hydrofoner for at indfange lyden af forurenede floder, kloakvands-bassiner, glassortering og forbrænding af affald. I de to interviewbaserede værker Testimonials møder vi også de såkaldte ”waste pickers”, der fortæller om deres dagligdag i dynger af brændende skrald og deres drømme for fremtiden.

I et nyt værk, skabt specifikt til udstillingen, har kunstneren været på feltoptagelse på rensningsanlæg i Gribskov Kommune, hvor han bl.a. har optaget lyden af aktive biotanke og siv-anlæg i Helsinge, der renser vores spildevand og omsætter kloakslam til gødning, inden det lukkes ud i naturens kredsløb på ny.

Udstillingen viser også to værker fra Jacob Kirkegaards store komposition OPUS MORS, der i lyd dokumenterer, hvad der sker med vores krop, efter at døden indtræffer, samt det helt nye audiovisuelle værk Necromonicon, der benytter sig af mikroskopier af dødsårsager samt en række lydoptagelser af forskellige arter af spyfluer, der som en slags skraldemænd bidrager til naturens cyklus ved at rydde op efter andre arters efterladenskaber.

Soloudstillingen med Jacob Kirkegaard er nummer 2 i Munkeruphus’ overordnede tema for 2020 om ”forbundethed”, der undersøger og opfordrer til en ny forståelse af os selv og naturen i en ny virkelighed. Udstillingen VIDNESBYRD handler om forgængelighed og forfængelighed, om noget så svært men nært som menneskets eget forfald og affald. Ved at rette mikrofonerne mod dét, mange af os helst holder ude i strakt arm, viderebringer Jacob Kirkegaard en række akustiske vidnesbyrd, som de eksisterer derude som ren lyd og billede, og som giver publikum en unik adgang til skjulte sanselige rum, som måske kan fortælle os noget på et andet og dybere plan.

Udstillingen åbner lørdag d. 22. august
Velkommen til åbning som pga. Covid-19 afholdes i 2 hold:
kl. 14-15:  åbning for frivillige og medlemmer af støtteforeningen Munkeruphus’ Kunstvenner.
Kl. 15-17: alle øvrige er velkomne.
Udstillingen kan opleves torsdag til søndag kl. 12-17 fra d. 23. august frem til og med d. 1. november.

Tak til Statens Kunstfond, Beckett-Fonden, Galleri Tom Christoffersen og Munkeruphus’ Kunstvenner for støtte til udstillingen. Tak til GribVand i Gilleleje og Helsinge for adgang til lydoptagelser af spildevandsanlæg. Tak til Gribskov Kommune for at støtte driften af Munkeruphus. Tak til Staerfeldt Gastronomi for forplejning til åbning. Og tak til I DO ART Agency, Jakob Paulli, Mikkel Dahlin Bojesen, Kjeld Wolter.

For yderligere info og pressemateriale kontakt venligst kunstnerisk leder Line Kjær på lk@munkeruphus.dk

Tilhørende events og formidlingsfilm
Hver søndag kl. 14 er der omvisning i udstillingen og torsdag d. 3. september fortæller Jacob Kirkegaard om sin praksis i en artist talk med efterfølgende middag. I relation til udstillingens emne er Munkeruphus del af Danmarks officielle affaldsindsamling d. 19. september, hvor der indsamles skrald langs Munkerup Strand. Alle arrangementer annonceres løbende her

Der produceres en formidlingsfilm til udstillingen, hvor Jacob Kirkegaard fortæller om, hvordan hans fascination for lyd startede, om sit mangeårige virke som lydkunstner og om hans tanker bag udstillingen og dens tabubelagte emner. Filmen produceres i samarbejde med I DO ART Agency og vil blive vist i Munkeruphus’ biograf som del af udstillingen.

Kort kunstner-biografi
Jacob Kirkegaard er født i 1975 og har lavet lydoptagelser, siden han som seksårig fik en spolebåndoptager af sin far. Han er uddannet på Akademiet for Mediekunst i Köln i 2006 og er i dag internationalt anerkendt for sine sanselige arbejder med verdens lyde. Han har boet i Tyskland i 14 år, men er nu bosat i Danmark. Hans værker har været udstillet på bl.a. Sydney Biennalen, MoMA og The Menil Collection, og herhjemme er han repræsenteret i samlinger på bl.a. Louisiana og ARoS samt repræsenteret på Galleri Tom Christoffersen i Danmark og Fridman Gallery i New York, USA. For yderligere info se kunstnerens hjemmeside www.fonik.dk