Bjørn Nørgaard / HUSE ER DEN MEST UDBREDTE FORM FOR MONUMENTER / 01.05. – 14.08.2021

Installationsbillede fra Bjørn Nørgaards soloudstilling HUSE ER DEN MEST UDBREDTE FORM FOR MONUMENTER på Munkeruphus. Foto: David Stjernholm
Installationsbillede fra Bjørn Nørgaards soloudstilling HUSE ER DEN MEST UDBREDTE FORM FOR MONUMENTER på Munkeruphus. Foto: David Stjernholm
Installationsbillede fra Bjørn Nørgaards soloudstilling HUSE ER DEN MEST UDBREDTE FORM FOR MONUMENTER på Munkeruphus. Foto: David Stjernholm
Le passage de la terre, 2021. Jordens passage er skabt specifikt til Munkeruphus i forbindelse med Bjørn Nørgaards soloudstilling HUSE ER DEN MEST UDBREDTE FORM FOR MONUMENTER. Foto: David Stjernholm
Anmeldelse af udstillingen i Kristeligt Dagblad, 11. maj 2021
Tegning til udstillingsplakat. Tegning: Bjørn Nørgaard

Udstilling

Titel Huse er den mest udbredte form for monumenter
Dato 01.05. – 14.08.2021

Beskrivelse

Bjørn Nørgaard er en af de mest markante nulevende danske billedhuggere, som har markeret sig i dansk og udenlandsk kunsthistorie med hovedværker som bl.a. Børsaktionen (1969), Hesteofringen (1970), Gobelinerne (1988-2000) Bispebjerg Bakke (1997-2007), Dronningens Sarkofag (2003-2018) samt et utal af andre monumentale værker i de sidste 60 år.Bjørn Nørgaard er også kendt og anerkendt for sit vedholdende engagement i forholdet mellem kunst og samfund, fra de helt tidlige år, hvor han udfordrede kunsten, kunstinstitutionen og kunstnerens rolle, til de senere års monumentale værker og udsmykninger, hvormed han har ville forandre det offentlige rum, eller det ”fælles rum”, som Bjørn Nørgaard selv kalder offentlige pladser, byrum og bebyggelser for at understrege rummenes sociale og demokratiske aspekter.

Soloudstillingen Huse er den mest udbredte form for monumenter er første gang, at en udstilling med Bjørn Nørgaard sætter fokus udelukkende på kunstnerens arkitektoniske arbejder og aktioner, som ellers har været en yderst central del af hans virke i alle årene. Det er derfor en stor glæde for Bjørn Nørgaard og Munkeruphus at kunne realisere en udstilling, der formidler netop denne bemærkelsesværdige del af kunstnerens omfattende praksis og begrebsapparat.

I 2020 var det 50 år siden, at Bjørn Nørgaard erklærede kunstværket så godt som dødt i hans legendariske og debatskabende aktion Hesteofringen (1970), og hvorefter netop arkitekturen blev en farbar vej tilbage til kunsten for Nørgaard, og en måde at kunne realisere sine idéer om, at kunsten skulle ud og påvirke samfundet.

Udstillingen Huse er den mest udbredte form for monumenter viser modeller, skitser, film og fotos fra nogle af Bjørn Nørgaards mange favntag med arkitekturen. Bl.a. hans performative foredrag om arkitektur, hans deltagelse i sociale bo- og byggeaktioner i 1960’erne og 70’erne, byggeworkshop med 500 skolebørn i 1981, et udvalg af bygningsintegrerede udsmykningsopgaver og endelig eksempler på nogle af kunstnerens konkrete byggeprojekter, herunder den prisbelønnede boligbebyggelse Bispebjerg Bakke.

Udstillingen kan opleves fra maj til midten af august og ledsages af offentlige begivenheder som arkitektur-ture, omvisninger og samtaler med kunstneren, der tilsammen vil danne afsæt for en debat og dialog om arkitekturens rolle i dag og nye måder at bo, bygge og leve sammen på.

Der produceres en formidlingsfilm til udstillingen, hvor Bjørn Nørgaard fortæller om sin mangeårige interesse for og arbejde med arkitektur. Filmen produceres i et samarbejde med Louisiana Channel og vil blive vist i Munkeruphus’ biograf som del af udstillingen.

Udstillingen realiseres med støtte fra Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Frimodt-Heineke Fonden, Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond, Munkeruphus’ Kunstvenner samt Kirsten og Frits Frederiksens Fond. Udstillingens formidlingsfilm er produceret i samarbejde med Louisiana Channel og med støtte fra Beckett-Fonden. Tak til alle udstillingens støttegivere og sponsorerne Nordkysten A/S og Brønnum Plastsnedkeri A/S. Tak til KØS museum for kunst i det offentlige rum, Jesper Holm og Poul Erik Jensen for udlån af værker. En særlig tak til Bjørn Nørgaard og Henrik Keil for samarbejdet omkring udstillingen.

Professor og billedhugger Bjørn Nørgaard (f. 1947). Bor og arbejder i København, på Møn og i Berlin. Medlem af Eks-Skolen. Professor ved Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster, København. Nuværende professor på CNAA, China National Academy of Fine Arts, Beijing. Tidligere gæsteprofessor ved Trondheims kunstakademi, Norge; Oslo kunstakademi, Norge; Rijksakademiet i Amsterdam, Holland; Akademiet i Hertogenbosch, Holland. Repræsenteret af Galleri Susanne Ottesen.