Single Blog Title

This is a single blog caption
19 juli 2015

Søndag 19. juli – Tomas Lagermand Lundme

En drøm med åbne øjne

Med udgangspunkt i tekstsamlingen Jeg er ikke dig fra 2013 læser forfatteren og billedkunstneren Tomas Lagermand Lundme højt fra tre udvalgte steder i haven omkring Munkeruphus.

Jeg er ikke dig kredser – som i mange andre af Lundmes værker – om forholdet mellem natur og kultur, om individ og samfund. Med en særlig poetik bevæger Lundme sig ind i et grænseland mellem et kærlighedsforhold, som på mange planer står et sted midtimellem. Et jeg og et du skifter positioner og stemmer i teksten, som hele tiden også glider udover kanten af en virkelighedsramme, hvor de optrædende i tekstens rum og værelser kan se sig selv udefra.

Virginia Woolf så sin verden som et teater. Hun indtog rollen som en instruktør, der måtte navigere i sine teksters råderum, så de i ny og næ adlød. Ellers løb teksterne løbsk. Det samme gør fantasien, hvis man tør sige JA til det. Akkurat som Gunnar Aagaard Andersens billedkunstneriske praksis, hvor han på mange planer accepterede de præmisser som et grundvilkår for det at skabe – og omskabe. Desuden lagde han hus til. Fuldt hus. Gæstfriheden var også kendetegnende hos Virginia Woolf. Og er det også på mange måder i Lundmes praksis, hvor man ofte inddrager tværfaglige elementer fra alle mulige andre kunstarter i sine egne værker, ligesom han ofte samarbejder på kryds og tværs, dog altid med den meget sigende Lundme-poesi, hvor hans fortællinger og historier altid fascinerer, frastøder og formidler veje og vildveje ind i drømmens universer. Lundme er en drømmer. En drømmer med åbne øjne.

Oplæsningen af teksten Jeg er ikke dig er nøje udvalgt til at udfolde sig tre forskellige steder i haven, ja, nærmest som en iscenesættelse på græs, hvor elementer fra Gunnar Aagaard Andersen og Virginia Woolf på forskellig vis flytter ind i Tomas Lagermand Lundmes værk. Haven omkring Munkeruphus bliver en forestilling, et lille skuespil om kærlighedens og kunstens mange ansigter. Og om det at sige JA til hinanden, til legen, til livet, til fantasien. For kun på den måde kan vi skabe rum og værelser, der med Gunnar Aagaard Andersens gæstfrihed skaber muligheder for at vi er dem, som vi er. Mennesker. Med kød, blod, hud, fejl, drømme og længsler.

Tomas Lagermand Lundme er aktuel som bidragsyder til gruppeudstillingen Voyage Out, der netop nu vises på Munkeruphus, lige som han er aktuel på Overgaden, Institut for Samtidskunst på Christianshavn i København, hvor han har kurateret en gruppeudstilling om 100 året for kvinders valgret i Danmark. Våbenhvile. 100 års forestillinger har Lundme kaldt udstillingen, som i Lundmes optik tydeligt låner referencer fra teatrets verden og netop gør udstillingen til en forestilling, hvor publikum kan være de agerende roller. Lundmes forhold til teatret har altid været et stærkt referencepunkt i de billedkunstneriske værker, bøger og selvfølgelig i skuespil, som Lundme har skrevet ikke mindre end 50 stykker af, senest manuskriptet til dette års Cirkus Summarum og Teater Hvis, der her i juli har gæstespiller på Bådteatret i Nyhavn med Lundmes tekst Jeg gav dig avisen.

 

Tomas Lagermand Lundme (født 1973) arbejder som forfatter, dramatiker, billedkunstner, skribent, debattør, kurator og har tidligere været tilknyttet Radio24syv. Lundme er uddannet fra henholdsvis Gøglerskolen, Forfatterskolen og Det Kongelige Danske Kunstakademi. Har siden sin debut i 1998 med romanen Forhud udgivet 22 bøger, deriblandt romaner, digtsamlinger, skuespil, børnebøger, billedbøger og ungdomsromaner. Lundme har, som billedkunstner, arbejdet med tekst, lyd, video, tegning, maleri, aktion, performance, keramik og tekstil. Har udstillet i ind- og udland siden 1990 og de seneste år også arbejdet som udstillingsarrangør og formidler.

Tomas Lagermand Lundme har blandt andet modtaget Undervisningsministeriets Skriverpris (2007), Allen-prisen (2014), er præmieret og købt af Statens Kunstfond, arbejds- og rejselegater fra Statens Kunstfond, Statens Kunstråd og Kulturstyrelsen. Tildelt Statens Kunstfonds treårige arbejdsstipendium af Litteraturudvalget, 2013-2016.