THE VOYAGE OUT

Udstilling

Titel THE VOYAGE OUT
Dato 7. juni til 16. august 2015

Beskrivelse

The Voyage Out er en gruppeudstilling, der tager afsæt i Munkeruphus’ historie som et kunstnerhjem, hvor kunstneriske eksperimenter og udvekslinger fandt sted. Udstillingen løber fra d. 7. juni til d. 16. august. De deltagende kunstnere er: Kerstin Bergendal, Kaare Golles, E.B.Itso, Sian Kristoffersen, Tomas Lagermand Lundme, Jette Hye Jin Mortensen, Cai-Ulrich von Platen og Asbjørn Skou.

Titlen på udstillingen, The Voyage Out, er hentet fra Virginia Woolf’s første roman fra 1915, året hvor Munkeruphus blev tegnet. Romanen skildrer en dannelsesrejse, hvor bogens hovedperson gradvist frigøres som fortællingen skrider frem. Bogen er skrevet med flere fortællerstemmer, der alle er på en fælles rejse. Det er muligt at læse bogen på engelsk via dette link.

Virginia Woolf var optaget af den kunstneriske vigtighed af et eget skabende rum, hvilket har inspireret til udstillingen, da bøger og læsning samt det kunstnerisk skabende og eksperimenterende har været en del af Munkeruphus’ historie, længe før det blev et udstillingssted.

Fra 1958 til 1982 var det arbejdssted og hjem for den anerkendte kunstner og daværende professor på kunstakademiet, Gunnar Aagaard Andersen (1919-1982). Forud fungerede Munkeruphus ligeledes som sommerresidens, hvor datidens københavnere indlogerede sig og fandt tid til at læse og dele bøger med de andre gæster. Siden 1989 har Munkeruphus været en selvejende institution, der i forlængelse af husets særlige historie, ånd og virke, viser skiftende udstillinger med kunst, kunsthåndværk, design og arkitektur.

De 8 inviterede kunstnere på  The Voyage Out  vil sommeren over vise en udstilling indendørs, ligesom de vil skabe stedspecifikke værker i haven, der omkranser Munkeruphus. Det er en fantastisk mulighed at bruge naturen som afsæt og rum, således at kunstnerne kan bevæge sig fra én skala til en anden. Over 8 uger, sommeren over, tilføjes et værk af en af de inviterede kunstnere til den udendørs udstilling, som bliver til over tid, og som først vil være komplet som udstillingsperioden når sin ende. Det forlyder at Gunnar Aagaard Andersen gik tur i haven og udtænkte sine værker, så det er oplagt at tænke haven i forlængelse af den indendørs udstilling.

Rejsen, og omdrejningspunktet, i Woolf’s roman går igen i udstillingen som en markering af husets egen historie og liv frem til idag, da udstillingen er i konstant bevægelse og bliver til over tid. Forholdet mellem det skabende rum og naturen er centralt for Munkeruphus – og for udstillingen her i anledningen af husets snarlige hundredeår.

Vi ønsker desuden at bevare atmosfæren af privatbolig fra det tidligere virke, som hjem for Gunnar Aagaard Andersen, hvor besøgende kommer tæt på kunsten og på naturen.

Sideløbende med udstillingen vil der 8 søndage i udstillingsperioden være events i form af oplæsninger og performances.

De 8 kunstnere er: Kerstin Bergendal, Kaare Golles, E.B. Itso, Sian Kristoffersen, Tomas Lagermand Lundme, Jette Hye Jin Mortensen, Cai-Ulrich von Platen og Asbjørn Skou.

Kurator: Therese Maria Gram.

Udstillingen er støttet af

Kunstfonden_LOGO_small_JPG

Gribskov_Logo-monokrom-sort