Mette Winckelmann / FLAGS OF FREEDOM / 28.08. – 31.10.2021

Foto: Anne Mie Dreves
Foto: Anne Mie Dreves

Udstilling

Titel Flags of Freedom
Dato 28.08. – 31.10.2021

Beskrivelse

Munkeruphus er glade for at kunne præsentere soloudstillingen Flags of Freedom af den danske billedkunstner Mette Winckelmann, der er et resultat af et ambitiøst udstillingssamarbejde mellem Munkeruphus og Le Bicolore, Danmarkshuset i Paris. Udstillingen vises på Le Bicolore fra april til juni og på Munkeruphus fra d. 28. august til 31. oktober 2021.

Udstillingen bliver en slags dialog eller stafet, der præsenterer eksisterende og nye værker af kunstneren, hvoraf flere skabes eller transformeres til de to udstillingssteders forskellige kontekster. Rejsen starter i Paris, hvor den anerkendte franske kurator Jérôme Sans udvælger værker med et vist aktivistisk indhold, hvilket har været en gennemgående men underspillet tråd i Winckelmanns værker gennem alle årene.

Paris var også starten på en central udvikling for Gunnar Aagaard Andersen (1919-1982), cross-over-kunstneren som efter sine år i Paris boede og arbejdede på Munkeruphus. Netop denne danske kunstner har og er fortsat stor inspiration for Winckelmanns praksis og for flere af hendes værker til Paris, hvorfor hun har ønsket, at udstillingen rejser videre til Munkeruphus for her at transformeres på ny.

På udstillingen vil Winckelmanns mange referencer til det konkrete abstrakte maleri og de samme geometriske delingsprincipper, som Aagaard Andersen altid brugte, komme i spil en totalinstallation på tværs af medier og materialer, hvor værker fra Paris indbygges, ombygges og går i dialog med nye værker skabt på og til stedet. En form for generobring af den konkrete kunst og dens fortrinsvise maskuline fortid.

Den besøgende vil allerede på gårdspladsen møde en række nye flag-værker, som er viderebearbejdelser af flag i Paris. De nye flag produceres on-site i husets hall, der normalt rummer butik og reception, men som til udstillingen omdannes til en arbejds-performance i form af en systue, der producerer et serielt abstrakt værk.

Udstillingen er en hyldest til yderst aktuelle emner som frihed og diversitet samt til et kunstnerisk råderum, der sprænger genrer og kategorier.

Der produceres en formidlingsfilm og et bogværk til udstillingen i samarbejde med kunstneren og Le Bicolore. Munkeruphus er desuden vært for en række tilhørende arrangementer i form at artist talk, offentlige omvisninger og andre formidlingstiltag, der annonceres løbende på hjemmeside og i nyhedsbreve.

TAK TIL
Udstilling og formidlingsfilm er realiseret med støtte fra Statens Kunstfond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Beckett-Fonden og Munkeruphus’ Kunstvenner.

Mette Winckelmann (f. 1971) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2003 og har bl.a. udstillet på Moderna Museet, Malmø og Sorø Kunstmuseum, Avlskarl Gallery, København, Nosbaum & Reading Art Contemporain, Luxembourg, samt lavet udsmykninger i det offentlige rum til bl.a. Viborg Kunsthal. Winckelmann er desuden repræsenteret på Statens Museum for Kunst i København og repræsenteret i Vitamin P, New Perspectives in Painting (Phaidon, okt. 2016). Var i 2013 blandt de nominerede til den prestigefyldte Carnegie Art Award.