Maria Viftrup & Jordens Hus / JORDSANS / 24.03 – 12.05.2024

Foto: Laura Stamer
I sanatoriet i det indendørs træningscenter kan du få eller give en Jordsans behandling, som styrker din kontakt med jorden. Fotograf InspireToAction
I indgangen til udstillingen mødes man af Maria Viftrups Jordsans-manifest. Fotograf: Laura Stamer
De første jordsansere på Munkeruphus. Fotograf Jeppe Michael Jensen

Udstilling

Beskrivelse

Kom på træningscenter, hvor du kan træne din jordsans!

Intet i verden er uden jordforbindelse. Det er svært at erfare den dybe forbundethed. Men det er nødvendigt i en fremtid, hvor levende jord bliver sjældnere. Derfor har kunstner Maria Viftrup skabt projektet Jordsans i samarbejde med foreningen Jordens hus. Jordsans er et begreb under tilblivelse, en ny disciplin i færd med at blive grundlagt. En krydspollinering mellem felterne kunst, videnskab og jordbrug. At jordsanse kræver nemlig et væld af metoder fra forskellige fagligheder.

Fundamentet for udstillingen er i samarbejde med 30 nordiske forskere, jordbrugere og kunstnere. Vi kalder dem for ’Professionelle Jordsansere’. De mødtes for at dele viden, metoder og sanseoplevelser med hinanden. Eksperimenterne fra professionelle Jordsansere er blevet indsamlet og bearbejdet af kunstner Maria Viftrup. Det danner baggrund for udviklingen af et sanseligt træningscenter, som inspirerer publikum til at udvikle deres egen ’jordsans’.

Udstillingen starter i haven, hvor du bliver bedt om at indsamle stykker af naturen, som du skal bruge i udstillingen. I Jordsans træningscenteret kan du få eller give en Jordsans behandling, som styrker din kontakt med jorden. Du kan gå på opdagelse i de professionelle jordsanseres arkiv over metoder og materialer eller i laboratoriet, hvor lokal Munkeruphus-jord sorteres i alle dets bestanddele. Du kan også bare stikke hovedet ned i en af Maria Viftrups Jordsyn-skulpturer i haven og træne dit blik til at få øje på det ekstraordinære i et helt almindeligt jordhul.

Med Maria Viftrups undersøgende og nysgerrige blik fokuserer vi på den magiske verden, der er lige under vores fødder. Viftrups værk er et, man kan gå på opdagelse i. Det er et sanseligt værk, hvor den aktive beskuer inddrages og gennem interaktion bliver medskaber af værket og bidrager til at folde jordens kompleksitet ud. Jordsans er et møde og en udveksling mellem kunst, videnskab, jordbrug, materialer og mennesker.

Udstillingen rejser videre til NOBA – Norwegian Bioart Arena i efteråret 2024 og til Malmø Konstmuseum i 2025.

Jordsans er generøst støttet af Nordic Council of Ministers’ Culture and Art Programme, Nordisk Kulturfond, Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond, Munkeruphus og Jordens Hus.

Jordsans er udviklet af kunstner Maria Viftrup (DK) og foreningen Jordens Hus (DK)

Maria Viftrup genforhandler vores naturforståelse ved at skabe sanselige oplevelser i spændingsfeltet mellem billedkunst og eksperimenterende design. Gennem sit inddragende og farverige univers faciliterer hun nysgerrige dialoger mellem mennesker og materialer. Hendes værker inviterer til genforhandling af oversete materialers værdi og æstetik. Se mere på viftrup.com

Jordens hus er en forening, som kuraterer udstillinger og skaber formidlingsformater i krydsfeltet mellem kunst, jordbrug og videnskab ud fra den tanke, at disciplinerne kan inspirere og udfolde hinanden. Se mere på jordenshus.dk

Tak til De Første Jordsansere, som har bidraget med viden, metoder og inspiration:

Fra DK: Line Kjær, Nynne Hoe, Gry Worre Hallberg, Paul Henning Krogh, Sanda Villumsen, Rune Fjord, Sophie Dupont, Sidsel Esther Ejrnæs, Peter Jørgensen og Jens-Otto Andersen

Fra NO: Annike Flo, Eli Maria Lundgaard, Elise Mathilde Malik, Hilde Methi, Håkon Mella, Jomy Joseph, Kirsten Marthinsen), Linda Jolly, Nora Sørensen Vaage, Randy Gunnar Bomann-Lange, Silje Kolltveit, Svartjord (Yola Maria Tsolis og Mari Østby Kjøll)

Fra SE: Ebba-Maria Olson, Elise Aldén, Lena Håkansson, Malin Lobell, Petra Lilja, Sofie Lindström, Håkan Wallander

Også stor tak til:

Kurator: Sissel Fuglsang-Smidt
Udstillingsinteriør: Frederik Gustav
Komponist: Aske Øland
Grafisk identitet: Re-Public
Produktionsassistent: Helle Viftrup
Fotografer: Jeppe Michael  / Inspire To Action / Martin Kristensen
Videoproduktion: Philip Jørgensen