John Kørner // grafiske værker 1996-2016

John Koerner, Understanding The Impact of Architecture (3), 2014, litografi, 69x100 cm.
John Kørner, Paulina, 2010 litografi og linoleumstryk,160x120 cm.
John Kørner, Up Against The Tsunami, 2016, fotogravure og ætsning, 58 x 87,5 cm.

Udstilling

Titel John Kørner // Grafik 1996-2015
Dato 28. august – 30. oktober 2016

Beskrivelse

John Kørner // Grafik 1996-2015

John Kørner er især kendt for sine ekspressive og samfundsdebaterende malerier, der har gjort ham til én af Danmarks mest anerkendte kunstnere i sin generation – både nationalt og internationalt. Men sideløbende med malerierne har Kørner haft en meget omfattende produktion af grafik, der vidner om kunstnerens indgående interesse for og beherskelse af grafiske teknikker.

Udstillingen er en omfattende indføring i Kørners grafiske verden, der viser over 60 værker, som spænder over en 20-årig periode fra studietiden på Kunstakademiet til helt nye værker fra 2016. Udstillingen sætter fokus på grafiske arbejder, hvor Kørner bearbejder temaer, der også er at finde i hans malerier, hvor samfundsmæssige problemstillinger og ubehagelige emner i livet tages op.

Ifølge John Kørner er det kunstens rolle at rejse problemer. Kunsten skal ikke angive løsninger, men snarere præsentere problemer for os. De “problemer”, som vi bliver konfronteret med, er typisk store samfundsmæssige udfordringer som krig, handel med kvinder og grinde-drab, og som Kørner tvinger os til at kigge på med sine insisterende, kraftfulde og farverige værker.

Det er første gang, at Kørners samlede grafiske produktion kan ses i én udstilling. Præsentationen af John Kørners grafiske værker er blevet til i et samarbejde med Odsherreds Kunstmuseum, Kastrupgaard-samlingen og Vejle Kunstmuseum, hvor udstillingen tidligere har været vist.

Udstillingen på Munkeruphus adskiller sig fra de tidligere ved at vise den nye serie Up Against the Tsunami, publiceret af Niels Borch Jensen i København. Serien er, ligesom mange af udstillingens andre værker, indrammet i monumentale håndlavede rammer, der er farvesat og specialdesignet af kunstneren selv. Kørner har ligeledes bestemt farverne på udstillingsrummene, der rammesætter værkerne med hver deres stærke kulør, og således omdanner huset til én stor farveeksplosion.

I anledning af udstillingen genskabes også en stedsspecifik udendørs installation, som John Kørner skabte til Munkeruphus’ have i år 2000 i forbindelse med udstillingen Samspilsramte fænomener, hvor Kørner inviterede publikum til at “indsætte” deres opsparede idealer i en slags imaginær bank og herefter få udleveret et “bankbevis” i form af det grafiske tryk Fin første dag.

Der er til udstillingen udarbejdet et stort tilhørende bogværk med tekster af bl.a. Erik Steffensen og Maria Kjær Themsen, som kan købes i butikken på Munkeruphus.

Katalog og udstilling er støttet af Ny Carlsbergfondet, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden, Poul Johansen Fonden af 1992, Beckett Fonden og 15. Juni Fonden.

Udstillingen vises fra d. 28. august til 30. oktober 2016.
I forbindelse med udstillingen arrangeres en række events, som løbende annonceres på hjemmesiden under arrangementer

John Kørner (f. 1967) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1998 og har siden udstillet på gruppe- og soloudstillinger over hele verden. Hans værker er repræsenteret på kunstmuseer og samlinger i både ind- og udland, og han har undervist på kunstakademier i såvel London, Amsterdam og Helsinki.